Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândeşte
Art-terapia poate fi definită ca o formă de terapie în care se folosesc diferite mijloace şi metode plastice de exprimare având ca scop:
Art-terapia porneşte de la ideea că fiecare om este creativ.
În acest context ea încurajează şi susţine prin mijloace specifice folosirea potenţialului creativ şi recunoaşterea resurselor interioare care se releva la nivel de imagine .
Art-terapia lucrează cu resursele interioare ale persoanei.
Acestă abordare pleacă de la premisa că fiecare om are în sine însuşi potenţialul de dezvoltare indiferent în ce etapa sau situaţie a vieţii se afla. Conştientizarea, activarea resurselor cât şi recunoaşterea şi prelucrarea unor modele interioare disfuncţionale au ca scop dezvoltarea persoanei.
Problemele şi dificultățiile conţin posibilitatea pentru individ de a se dezvolta, în măsura în care acesta reuşeşte (vrea să reuşească) să le depăşească conştient şi cu responsabilitate.
În cazul copiilor, actul exprimării artistice este benefic în sine deoarece prin exprimarea externalizata a unei probleme, într-un mod simbolic dar palpabil, copilul se poate elibera de o presiune interioară.
Persoanele care participă la şedinţele de art-terapie nu trebuie să aibă abilităţi artistice de pictură, desen, modelaj. Accentul nu este pus pe realizarea unor obiecte estetice, ci pe exprimarea propriilor gânduri, a trăirilor, experienţelor şi a conţinuturilor inconştiente prin pictura, desen, modelaj etc
Rolul art-terapeutului:
Scopul meu este acela de a însoţi, de a susţine activarea potenţialului creativ al persoanei şi de a o îndruma prin întrebări şi reflecţii să ajungă la proprile răspunsuri. – Kristina Rațiu Demuth
Rolul imaginii în art-terapie
Imaginea are rolul unui recipient în care persoana „toarnă” fragmente din propria gândire, emoţii, experienţe, simboluri. Imaginea oglindeşte astfel şi stilul de viaţă (Adler), concepţia despre lume şi comportamentul inconştient dar orientat spre un anumit scop al persoanei. Ea conţine în fond o mişcare interioară expresiv- creativă iar persoana a cărei privire este orientată spre a-i desluşi sensul este condusă spre o cunoaştere de sine mai profundă.
BENEFICII: