Art- terapia Farbenlicht este o forma de terapie holistica, care abordeaza pe parcursul procesul creativ dimensiunea fizica, emotionala, mentala si spirituala a persoanei.
Este inradacinata in ideea ca fiecare om este creativ, ca spiritul uman este in esenta energie creatoare, in continua transformare si expansiune.
Incurajează şi susţine prin tehnici vizuale specifice (desen, pictura, modelaj, colaj, video, performance, miscare-dans liber, instalatia), deblocarea si eliberarea potenţialului creativ, recunoaşterea resurselor dar si a umbrelor interioare arhetipale care se releva la nivel de imagine, de dialog si in dinamica relationala dintre client si art-terapeut si ceilalti participanti (in cadrul terapiei de grup).
In dialogul cu aceste umbre, art-terapeutul incurajeaza o relationare contemplativa, bazata constientizare, acceptare si compasiune.
Fiecare om are potențialul de dezvoltare si vindecare, indiferent în ce etapa sau situaţie a vieții se afla iar art-terapia reprezintă un mod prin care persoana își poate accesa puterea creativa si vindecătoare.
Conştientizarea, asumarea responsabilitatii pentru propria vindecare, remodelarea unor modele mentale disfuncţionale si activarea resurselor interioare sunt facilitate, pe parcursul procesului creativ, in cadrul art-terapiei Farbenlicht.
Scopuri urmarite in cadrul art-terapiei Farbenlicht:
Fiinţă umană individuată este acea persoană a cărei viaţă interioară se află în perfectă armonie cu viaţa exterioară.(Richard Rudd)
Metodele folosite in cadrul art-terapiei Farbenlicht sunt multiple* si difera in functie de setting-ul terapeutic.
*O caracteristica de baza a art-terapiei este interdisciplinaritatea. In general, in baza unor principii psihanalitice sau psihodinamice, art terapeutii au competenta de a folosi diverse cadre teoretice cu care se simt ei confortabil. Metodele art terapeutice folosite se pot sprijini pe abordari de lucru precum cea: antroposofica (R.Steiner), analitica (Jungiana), umanista, comportamentala, sistemica, integrativa.
Australian National Art Therapy Association (ANATA, 2005)
Durata şedinţelor variază între 90 şi 120 de minute în funcţie de scopul şi amploarea activităţii propuse. Şedinţele au loc o dată sau de două ori pe săptămână, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră cu scopul de a crea un cadru stabil şi regulat. Şedinţele art-terapeutice se pot desfăşura individual sau în grup de maxim 6 persoane într-un spaţiu care oferă clientului siguranţă pentru o expirmare liberă.
Confidenţialitatea informaţilor personale din cadrul sedintelelor de art- terapie va fi respectată cu stricteţe.
Persoanele care participă la şedinţele de art-terapie nu trebuie să aibă abilităţi artistice de pictură, desen, modelaj.
Cursul se desfasoara pe parcursul a 10 sedinte art-terapeutice in care vor fi abordate si experimentate teme si metode art-terapeutice menite sa sustina procesul de autocunoastere si sa mobilizeze potentialul interior in directia unei schimbari autentice.
Atmosfera acestui curs se doreste a fi una in care fiecare participant, prin felul sau unic de a fi, devine o sursa de inspiratie si incurajare pentru aproapele sau.