Este mama a doi copii, artist vizual, art-terapeut acreditat, membru EFAT (European Federation of Art Therapy) si fondatoarea spatiului Farbenlicht, un spatiu pentru arta, art-terapie si cercetare creativa. Aici lucreaza cu copii si adulti, in cadrul cursurilor, workshop-urilor si sedintelor individuale de art-terapie.
În ceea ce privește sedintele individuale de art-terapie, Kristina lucrează preponderent cu femei cu tulburări depresive, tulburări de anxietate sau crize identitare.
Procesul terapeutic prin care însoțește persoană, are la bază convingerea că potențialul creativ existent în fiecare persoană, este unul din factorii decisivi care susțin procesul de restaurare interioară.
Mă fascinează acele momente, din ședințele individuale de art-terapie, când persoană devine ”dintr-o data” conștientă de capacitatea ei inepuizabilă de a crea și de importantă actului creativ conștient. Devine de fapt conștientă, că întreagă ei biografie este o creație proprie, creată în esența din energia unor cuvinte, convingeri, gânduri, emoții, atitudini si fapte repetate din nou și din nou.
Devine conștientă că de multe ori și-a creat viață dintr-o zonă de teamă, prin conformare sau prin rezistentă față de vocea colectivă, față de acel ”trebuie, așa se face, așa este o femeie etc.” și nu din cunoaștere, acceptare și stimă de sin .
Aceste multe momente de conștientizare, care se nasc în timp ce persoană se percepe pe sine dintr-o noua perspectiva – ca ființă creativă și creatoare-, o împuternicesc cu încrederea si curajul necesar pentru a renunță la rolul de victimă, rol alimentat de credințe limitative, conditionari mentale preluate. O imputernicesc cu răbdarea de a descoperi sau redefinii propriile valori, o responsabilizeaza si motiveaza spre a crea conștient și dintr-o zonă de încredere, nu te teamă, nu de dogma,nu de nevoi neimplinite, propria viață.
Muncă art-terapeutică imi ofera contextul, provacarea și bucuria de a rămâne conectată în mod practic la o activitate care presupune aprofundarea înțelegerii asupra fiintei umane.
Acest demers imi influențează activitatea de artist vizual și subiectele abordate în propriile lucrări. Cele două ipostaze, de artist vizual și art-terapeut, se influențează și se completează reciproc.
Mă interesează diferitele dimensiuni ale conștientizării, fie că e vorba de raportul omului la el însuși, la natură, la educație, tradiție, societate, știință sau spiritualitate.
Arta, înțeleasă și practicată dintr-o perspectivă terapeutică este un act de conștientizare. De confruntare blândă cu proprile tenebre si alchimizarea lor. De epurare și expansiune dincolo de pattern-uri mentale și emoționale care dau individului falsa siguranță și îl țin captive. Dincolo de dogme sau viziuni care se hrănesc din subconstientul colectiv. Este curajul de a învață să-ți asculți propria intuiție. Este sinteză. Ea este pur și simplu și vrea să te învețe și pe tine același lucru. Să fii tu. Și să simți pe propria-ți piele că asta e de ajuns. Și să-l lași și pe celălalt să fie, el.
În 2008 absolveste Universitatea de Arte Vizuale și Design, Cluj-Napoca, iar în 2012 încheie Masterul în Art-terapie în cadrul Universității de Arte și Științe Sociale Alanus, Bonn, Germania.
Este preocupată de cercetarea unor domenii si subiecte precum identitate, neuroștiința, psihologie, epigenetica, spiritualitate, procese creativ-terapeutice, feminitate și conștientizare.
Mediile vizuale de exprimare pe care le folosește in proprile procese creative sunt pictura, desenul, instalația, video-ul și performance-ul.
Din dorința de a înțelege și explora latură terapeutică a artei, începe în 2009 studii de cercetare în domeniul art-terapiei, în cadrul Universității de Arte și Științe Sociale Alanus din Bonn, Germania.
Activitate art- terapeutica si formare profesionala continua
Între 2009 și 2012 isi consolideaza o baza art-terapeutica, fiind implicată în proiecte de cercetare art-terapeutică în mai multe clinici ale Germaniei, lucrand cu copii, tineri si adulti:
In 2012 finalizeaza lucrarea de cercetare MA in art-terapie: „Sustinerea procesului de dezvoltare a identitatii, la persoanele adulte cu ADHD, prin art-terapie”.
Între 2013-2015 parcurge o formare de consiliere terapeutică in psihologia individuala a lui A. Adler, in cadrul ICL, Institut für Lebens- und Eheberatung, DE.
Metodele terapeutice invatate aici, le adapteaza si le integreaza in munca art- terapeutica.
În 2013 fondează atelierul Farbenlicht, un spațiu verde pentru artă și art-terapie, situat in Cisnadioara.
Din 2013 pana in prezent, lucreaza in cadrul Farbenlicht, cu copii, tineri si adulti sub forma cursurilor, workshop-urilor si a sedintelor individuale de art-terapie si arta vizuala.
In proiectele realizate in atelierul Farbenlicht colaboreaza si cu alti artisti, actori, art-terapeuti, psihologi, scoli (prin programul Scoala Altfel) cu META Spatiu Timisoara, Muzeul de Arta Timisoara , Asociatia de Poveste Sibiu.
Participa la sedinte de supervizare si este implicata in programe de invatare continua.
In 2017 se formeaza in metoda Mindfulness, in cadrul Mindful Schools, California. Aceasta metoda a devenit parte integranta a sedintelor si workshop-urilor de art-terapie organizate de Kristina, in atelierul Farbenlicht
Din 2017 pana in prezent, studiaza si se formeaza in metoda de contemplare si sistemul de cunoastere umana Cheile Genelor, in cadrul cursurilor si retreat-urilor sustinute de Richard Rudd.
Pe pacursul acestor 10 ani de activitate art-terapeutică a lucrat cu:
Participări la conferinţe şi simpozioane de art-terapie:
Activitate artistica personala/ Expozitii selectate:
2020: Quick fix, NAG, Sibiu, RO/grup
2019: Vidul viu, Mielul Alb, Sibiu RO/grup
2018: Ego notes. NAG, Sibiu, RO/grup
2018: Woman, all too woman, Film de scurt metraj si performance, Muzeul de Arta, Timisoara, RO/grup
2017: Ce gandesc guvernantii?, Marochinarie, Sibiu, RO/grup;
2017: Garden Party?, biserica evanghelica Gusterita, Sibiu, RO/grup;
2017: Art Safari Fair, Galeriile Kretzulescu, Bucuresti, RO;
2017: Nos|tru is back, Tutungerie Piata Mare, Sibiu, RO/grup
2016: Rezolutie pentru/despre o capitala culturala, Nos|tru, Calina Gallery, Timisoara, RO/grup;
2016: Escape, Festivalul Tanar, Sala Studio, Teatru Gong, Sibiu, RO/ group;
2016: Brancusi e al Nostru, Noaptea Alba a Galeriilor, Sibiu, RO/ group;
2016: Art Safari Fair, Palatul Dacia, Bucuresti, RO/ group;
2016: Spatiu in tranzitie, Weltkultur, Sibiu, RO/ group;
2016: Expozitie de grup, Casandra Vidrighin Studio, Sibiu, RO/group
2014: Artist selectat în cadrul Concursului internaţional de artă Internaţionale Kunst heute, Muenchen
2011: Mitul în artă şi art-terapie, Alanus Studio, Bonn, DE/ group
2010: Apa, o amintire tristă, instalaţie şi film de scurt metraj, Alanus Studio, Bonn,DE/ solo;
2010: Kaleidoskop, Studio Alanus, Bonn, DE/ group
2009: Don’t get mad Bro, Pointcontemporary Gallery, Bucureşti RO/ group
2008: Young Artists, Gallery Mie Lefever, Drestelberg Gent, B/ group
2007: Rehau Art Campus, Avrig-Sibiu, RO
2007: Rehau Gala (licitaţie susţinută de Sothebys) la MNAC Bucureşti, RO
2007: Soundworkshop condus de Christina Kubisch, Reşedinţa de vara Samuel von Brukenthal Avrig/Sibiu RO
2007: The 3th temporal vein, De Muze, Gent B/ solo
2007: Rout Art, Gent, B/group
2006-2007: Bursa de studiu la Ecole superieure des Arts Saint-Luc Liege, B.