Farbenlicht | Kristina Rațiu Demuth
Am creat Atelierul Farbenlicht din pasiune pentru artă, pentru om, pentru natură şi pentru călătorii interioare creative, care au ca scop lărgirea orizontului personal de percepţie.
art terapie, cisnadioara,, cursuri de arta, cursuri sibiu, kristina ratiu demuth, terapie prin arta, cursuri de arta pentru copii, cursuri de arta pentru adulti, sibiu
21532
page,page-id-21532,page-template-default,ajax_leftright,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

                                                                                                    Portret

KRISTINA RAȚIU DEMUTH

 

Artist vizual și art-terapeut acreditat, născută în 1985 în Mediaș, România.

În 2008 absolveste Universitatea  de Arte Vizuale și Design, Cluj-Napoca, secția de pictură iar în 2012 încheie Masterul în Art-terapie în cadrul Universității de Arte și Științe Sociale Alanus, Bonn, Germania.

Este preocupată de aprofundarea unor subiecte precum identitate, neuroștiința, epigenetica, spiritualitate, procese terapeutice, feminitate și conștientizare.

Mediile vizuale de exprimare pe care le folosește sunt pictura, desenul, instalația,  video-ul și performance-ul.

Din dorința de a înțelege și explora latură terapeutică a artei, începe în 2009 studii de cercetare în domeniul art-terapiei, psihologiei și sociologiei în cadrul Universității de Arte și Științe Sociale Alanus din Bonn, Germania.

Între 2009 și 2012 aprofundează acest domeniu de studiu, fiind implicată în proiecte de cercetare art-terapeutică în diferite clinici ale Germaniei: Clinica Universitară de Psihiatrie și Psihoterapie pentru adulți, Bonn; Clinica de Psihiatrie, psihosmatica și psihoterapie pentru copii și tineri Rehbergpark, Herborn; Spitalul Lahnhoehe, în cadrul Centrului pentru medicină psihosomatică și holistica pentru adulți, Koblenz; Spitalul Herdecke, secția de psihiatrie pentru copii și tineri, Herdecke și Atelier Artig, Köln.

Isi finalizeaza dezvoltarea art-terapeutica masterala in 2012 prin lucrarea de cercetare „Dezvoltarea sentimentului de identitate la persoanele adulte cu ADHD, prin metode art-terapeutice”.

Între 2013-2015 parcurge un nou traseu de formare terapeutică, bazat pe psihologia individuală a lui Alfred Adler.

În 2013 fondează spațiul Farbenlicht, un spațiu pentru artă și art-terapie. În ceea ce privește art-terapia, artista lucrează preponderent cu femei cu tulburări depresive, tulburări de anxietate sau crize identitare în cadrul unor ședințele individuale.

Procesul terapeutic prin care însoțește persoană, are la bază convingerea că potențialul creativ existent în fiecare persoană, este unul dintre factorii decisivi care susțin procesul de recunoaștere și restaurare interioară.

 

Mă fascinează acele momente, din ședințele de art-terapie, când persoană devine ”dintr-o data” conștientă de capacitatea ei inepuizabilă de a crea și de importantă actului creativ conștient. Devine de fapt conștientă, că întreagă ei biografie este o creație proprie, creată în esența din energia unor cuvinte,convingeri, gânduri,  emoții și atitudini repetate din nou și din nou. Devine conștientă că de multe ori și-a creat viață dintr-o zonă de teamă, manifestată prin conformare sau prin rezistentă față de vocea colectivă, față de acel  ”trebuie, așa se face, așa este o femeie etc.” și nu din cunoaștere și stimă de sine . 

Aceste multe momente de conștientizare, care se nasc în timp ce persoană se percepe pe sine dintr-o noua perspectiva – ca ființă creativă și creatoare-,  o împuternicesc cu încrederea si curajul necesar pentru a renunță la rolul de victimă, rol alimentat de credințe limitative asupra propriei persoane. O imputernicesc cu răbdarea de a descoperii sau redefinii propriile valori și preluarea responasbilitatii pentru a crea conștient și dintr-o zonă de încredere, nu te teamă, propria viață. 

 

Muncă art-terapeutică îi oferă artistei contextul, provacarea și bucuria de a rămâne conectată în mod practic la o activitate care presupune aprofundarea înțelegerii asupra psihicului uman. Acest demers îi influențează activitatea de artist vizual și subiectele abordate în propriile lucrări. Cele două ipostaze, de artist vizual și art-terapeut, se influențează și se completează reciproc.

 

Mă interesează diferitele dimensiuni ale conștientizării, fie că e vorba de raportul omului la el însuși, la natură, la educație, tradiție, societate, știință sau spiritualitate.

 

Arta, înțeleasă și practicată dintr-o perspectivă terapeutică este un act de conștientizare. De confruntare blândă cu proprile tenebre. De epurare și expansiune dincolo de pattern-uri mentale și emoționale care dau individului falsa siguranță și îl țin captiv, dincolo de dogme  sau viziuni care se hrănesc din subconstientul colectiv. Este curajul de a învață să-ți asculți propria intuiție. Este sinteză. Ea este pur și simplu și vrea să te învețe și pe tine același lucru. Să fii tu. Pur și simplu. Și să simți pe propria-ți piele că asta e de ajuns.

 

 

Expozitii selectate:

2018: Ego notes. Revision, Noaptea alba a Galeriilor, Sibiu, RO/grup

2018: Woman, all too woman, Film de scurt metraj si performance, Muzeul de Arta, Timisoara, RO/grup

2017: Ce gandesc guvernantii?, Marochinarie, Sibiu, RO/grup;

2017: Garden Party?, biserica evanghelica Gusterita, Sibiu, RO/grup;

2017: Art Safari Fair, Galeriile Kretzulescu, Bucuresti, RO;

2017: Nos|tru is back, Tutungerie Piata Mare, Sibiu, RO/grup

2016: Rezolutie pentru/despre o capitala culturala, Nos|tru, Calina Gallery, Timisoara, RO/grup; Escape, Festivalul Tanar, Sala Studio, Teatru Gong, Sibiu, RO/ group;  Brancusi e al Nostru, Noaptea Alba a Galeriilor, Sibiu, RO/ group;  Art Safari Fair, Palatul Dacia, Bucuresti, RO/ group;  Spatiu in tranzitie, Weltkultur, Sibiu, RO/ group;  Expozitie de grup, Casandra Vidrighin Studio, Sibiu, RO/group

2014: Artist selectat în cadrul Concursului internaţional de artă Internaţionale Kunst heute, Muenchen

2011: Mitul în artă şi art-terapie, Alanus Studio, Bonn, DE/ group

2010: Apa, o amintire tristă, instalaţie şi film de scurt metraj, Alanus Studio, Bonn,DE/ solo;  Kaleidoskop, Studio Alanus, Bonn, DE/ group

2009: Don’t get mad Bro, Pointcontemporary Gallery, Bucureşti RO/ group

2008: Young Artists, Gallery Mie Lefever, Drestelberg Gent, B/ group

2007: Rehau Art Campus, Avrig-Sibiu, RO;  Rehau Gala (licitaţie susţinută de Sothebys) la MNAC Bucureşti, RO;  Soundworkshop condus de Christina Kubisch, Reşedinţa de vara Samuel von Brukenthal Avrig/Sibiu RO;  The 3th temporal vein, De Muze, Gent B/ solo;  Rout Art, Gent, B/group

2006-2007: Bursa de studiu la Ecole superieure des Arts Saint-Luc Liege, B.

 

Activitate art-terapeutică:

2008 – 2009  Project art-terapeutic cu copii abandonaţi în centre de plasament din Sibiu.

2009 – 2012   Art-terapeut în urmatoarele clinici psihosomatice din Germania:

 • Clinica Universitară de Psihiatrie şi Psihoterapie adulţi, Bonn.
 • Clinica de Psihiatrie, psihosmatica şi psihoterapie pentru copii şi tineri Rehbergpark, Herborn.
 • Spitalul Lahnhoehe, în cadrul Centrului pentru medicina psihosomatică şi holista adulţi, Koblenz
 • Spitalul Herdecke, secţia de psihiatrie pentru copii şi tineri, Herdecke
 • Atelier Artig, Köln

2009 – 2012  Participări la conferinţe şi simpozioane de art-terapie:

 • Dimensiuni ale uitării şi ale amintirii. Art-terapia în cazul persoanelor bolnave de Alzheimer. Bonn, Germania
 • Dimensiuni ale relaţiei terapeutice, Prof. Dr. Peter Petersen
 • Responsabilitatea în Terapie, Prof. Dr. Peter Petersen
 • Art-terapia cu copii şi tineri. Cazuri actuale din spaţiul clinic şi social, Bonn, Germania
 • Kunsttherapeutische Forschung in Diagnostik und Therapie mit Ad(H)S Kindern, Prof. Dr. Dagmar Wohler
 • Art-terapia clinică în cazul tinerilor anorexici, Dr. Annette de Thier

2013  Fondarea propriului  atelier de pictură şi art-terapie art. efrat  (din 2015 se numeşte Farbenlicht). În acest cadru se desfăşoară cursuri si workshopuri de arta, şedinţe de art-terapie individuale şi de grup pentru copii şi adulţi.

2013 – 2015  Formare in cadrul ICL Germania, consiliere pe baza psihoterapiei adleriene

2017  Curs de formare in Mindfulness , in cadrul Mindful Schools, California

 

Pe pacursul acestor ani de activitate art-terapeutică am lucrat cu:

 • copii cu dificultăţi de comunicare; probleme de integrare în grădiniţe şi şcoli; hiperactivi (ADHD);  copii cu tulburări afective
 • persoane care doresc să se dezvolte personal
 • persoane adulte cu ADHD
 • persoane cu burnout
 • persoane cu depresie, anxietate
 • persoane cu tulburări alimentare (anorexie, bulimie)